Wellington szűz dió kéregben, sütőtök rizottó

2019.11.03

"Itt van az ősz, itt van újra, s (szép) finom, mint mindig énnekem.."


Az ősz beköszöntével előtérbe kerülnek a testesebb ételek, az időszakra jellemző ízvilággal, mint a dió, alma, fahéj, gomba, tök. Idei első őszi receptem ismét egyedi köntösbe bújtattam, kísérleteztem, mondhatni, sikerrel. Az erős fogásnak tekinthető Wellington szűz mellé egy lágyabb köretet álmodtam meg, sütőtökös rizottóként. Receptem egyaránt ajánlom a téli időszakra, akár ünnepi fogásként is!

Hozzávalók:

  • 80 dkg sertés szűzpecsenye
  • gomba
  • őrölt fahéj
  • szerecsendió
  • leveles tészta
  • fokhagyma
  • olaj
  • dió (darálva)
  • sütőtök
  • rizs
  • só, bors
  • kakukkfű
  • bacon
  • mustár
  • folpack fólia
  • tojás
  • szezámmag
  • 1 dl fehérbor

Szűzpecsenye

A szűzpecsenyét lehártyázzuk, megtisztítjuk, papír törlővel óvatosan szárazra törölgetjük. Sóval, tört borssal fűszerezzük, félretesszük. Míg a hús pihen, összekészítjük a többi hozzávalót. A hús pihentetése után forró olajon serpenyőben kérget sütünk rá, oldalanként maximum 2-2 perccel számolva. Az így kapott húst ismételt pihentetés után mustárral teljesen körbe kenjük, félretesszük.

Douxelles

A gombát forró serpenyőben sóval, borssal pirítjuk, figyeljünk nedvességtartalmára, elpárologjon minden víz belőle, ne áztassa el tésztánk! A pirított gombát fokhagymával aprítógépben összeaprítjuk, szerecsendiót reszelünk hozzá, kis mennyiségben fahéjjal, kakukkfűvel elkeverjük.

Tészta

A leveles tésztát lisztes felületen vékonyra nyújtom, hosszra picit érjen túl, mint a szűz hossza! A tészta nagyságával megfelelő folpack fólia darabot tekerünk a pultra, erre jön a nyújtott tészta. A tésztára a bacon szeleteket egymást fedve sorakoztatjuk, a douxelles készítményünk egyenletesen elegyengetjük rajta. A rétegekre szórjuk a darált diót, erre helyezzük a szűzpecsenyét, középre. Óvatosan felgöngyöljük a tésztánk, hogy körbe érje a húst, összedolgozzuk.

A kész töltött tésztánk sütőpapírral bélelt, vékony olaj réteggel kikent tepsibe helyezzük, késsel bevagdossuk, tojás sárgájával alaposan bekenjük, tetejére ízlés szerint szezámmagot szórhatunk. Az előmelegített sütőben 220 fokon körülbelül 30 percig sütjük, folyamatosan ellenőrizve tésztánk állagát.

Sütőtökös rizottó

Míg főételünk a sütőben készül, jöhet a köret. Forró olajon megpirítunk egy bögre rizst, majd felöntjük két bögre vízzel. Miután felforrt a víz, lefedve takarékon főzzük. A sütőtököt megpároljuk, apróra vágjuk (felhasználhatjuk akár a külön sütött tököt is, mely desszertként is fogyasztható). A tököt hozzáadjuk a rizshez, mely miután elfőtte levét, fehérborral óvatosan felöntjük, sózzuk, elkeverjük.

Miután alaposan átsült a szűz, a konyhapulton pihentetjük 10 percig tálalás előtt. 

Jó étvágyat! 

© 2019 Feketebors gasztroblog | Szarvák Szonja |. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el