Vigyázz magadra!

2021.02.07

A 2020-as év fő kérdése megkérdőjelezhetetlenül az egészségé. Vajon elég erős-e szervezetünk, hogy felvegye a harcot a vírussal, hogyan tehetnénk többet biztonságunk érdekében? Természetesen, nagyon fontos a kiemelten javasolt módszerek betartása, mint például a gyakori kézmosás, zárt helyeken szájmaszk használata, de mit tehetünk még?

Összeszedtem nektek saját trükkjeim, hogyan szoktam alapvetően védekezni a megbetegedések ellen, mondhatni, (lekopogom) sikerrel, hisz ezeknek köszönhetően nagyon ritkán vagyok beteg.

Fokhagyma

Aki otthonosan mozog a konyhában, tudja, szinte legtöbb ételhez szükséges, ám nem árt, ha felhasználás során néha bennünk is lecsúszik egy-egy gerezd. A fokhagymában kéttucatnyi hasznosítható vitamin, nyomelem, ásványi anyag található meg, vírusölő, értisztító, kiváló immunerősítő. Ha csak egy természetes gyógyforrást lehetne mondanom, egyértelműen a fokhagymát jelölném meg. Egy gerezd fokhagymát vágjunk kis darabokra, majd vízzel kísérve nyeljük le, akár csak egy gyógyszert tennénk. Így nem marad utána kellemetlen íz, szag, csak az egészség!

Méz & fokhagyma

Egy kis üveg mézbe tegyünk pár gerezd fokhagymát, zárjuk le, néhány napig tegyük félre, majd naponta eszegessünk pár kanál mézet, melyet átjárt már a fokhagyma hatása. Édes, finom, egészséges, teába is keverhetjük, különösen az őszi - téli szezonban népszerű nyalánkság.

Céklalé, spenót, káposzta

A cékla rendszeres fogyasztásra szintén elősegíti egészségünk megőrzését, hisz nem csak rengeteg C- vitamint tartalmaz, de vas, valamint kálium mennyisége is igen magas, melyek vérkeringésünkre gyakorolnak gyógyító hatást, fogyasztásával szívünk működését is támogatjuk. Ugyanez elmondható a káposztára, spenótra is, fogyasszunk sokat, kiváló méregtelenítő, vértisztító hatásuknak köszönhetően segítik az agy és idegrendszer működését is.

Friss zöldség, gyümölcsök

Szerencsére, manapság már "divat" az egészséges étkezés..., de ne csak a külvilág, hanem magunk miatt fogyasszunk rendszeresen idény zöldség, gyümölcsöket, lehetőleg biztos helyről, helyi gazdáktól vásárolva! Ne legyen étkezésünk egyhangú, fogyasszunk sok paradicsomot, paprikát, répát, hagymaféléket, uborkát, retket, savanyúságot, almát, szőlőt, fügét, mind dúskál a vitaminokban, egészítsük ki étkezéseink rendszeresen velük! Felhívom figyelmet, étel és étel közt is rengeteg különbség van, törekedjünk a biztos forrásra, hisz a felfújt, nagykereskedelmi, vizes zöldségek közel sem tartalmaznak annyi vitamint, mint egy gondos gazda kezei közül kikerült egyedek.


Gyömbéres citromos tea

Hűvös napokon, melegen fogyasztva igazi csodaital a tea, különösen, ha extra erősítő anyagokat is tartalmaz. Ha tehetem, általában gyógy hatású teafűből készítem, leforrázva, 5-10 percig állni hagyva, hogy igazán kifejthesse hatását. Kamillatea gyulladásra, menta megfázásra, citromfű vírusölő és nyugtató hatásra, csalán vértisztítóként, csipkebogyó a C-vitamin biztosításra, hársfa köhögésre, csak hogy a legnépszerűbbeket említsem. Gyömbérrel, mézzel, citrommal igazi telitalálat, gyengébb napjainkon egy mély alvással kísérve jelentősen sokat segíti szervezetünk.

Vörösbor, pálinka

A legjobb rész.... igen, bizonyos italoknak számos jótékony hatása van, a vörösbor vérhígító, védi az érrendszert, szíverősítő, gyulladásgátló, koleszterin szabályzó, vérrög gátló, ráadásul öregedés lassító is. Napi 1 pohár bor nagyon jót tesz szervezetünkre, pálinkával kiegészítve egészen csodát művelnek! :) A (házi) pálinkáról közismert, legjobb fertőtlenítő magas alkoholtartalma miatt, ezen túl serkenti az emésztést, bontja a zsírokat, vírusölő. Nem véletlen, hogy őseink is gyakran említik e két italt, mint hosszú egészséges életük titkaként, napi egy kupica és elkerül minden baj. Fogadjuk el hát tanácsukat, ám csak mértékkel szabad őket inni, de nap zárásaként egy kis mennyiség még nem árthat, sőt! Ha beüt a krach, elér minket a megfázás, alvás előtt igyunk egy mézes pálinkát, 2 nap alatt csodát tesz!

+ 1 tuti recept: fokhagyma & citrom kúra

Érdemes már minden napunk egy kis immunerősítő tuninggal indítani, ehhez hoztam nektek egy receptet: 30 gerezd fokhagyma megpucolva, felaprítva, 5 db egész citrom kifacsarva, felöntjük őket fél liter vízzel, majd egybe leturmixoljuk. További fél liter vízzel felöntjük, forraljuk, majd szűrőn átpasszírozzuk. Hűtőben tárolhatjuk, minden reggel fél dl fogyasztása három héten keresztül, egy hét szünet, majd lehet folytatni a kúrát. A receptért köszönet Édesanyámnak.

Jó egészséget, vigyázzunk magunkra! 

© 2019 Feketebors gasztroblog | Szarvák Szonja |. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el