Vaníliás tejberizs eperöntettel

2019.06.25

Alig vártam az idei eperszezont, de a sok esőzésnek köszönhetően (...) a kis kertünkben termett eper kissé túlságosan is lédús lett, ízre tökéletes, ám állagra már kevésbé. No de, mit is kezdjünk az olyan eperrel, ami fél napos tárolás után már lassan folyósabb, mint az olvadt fagylalt?! Kitűnően feldobhatja a desszerteket, édességeket egy kis eper öntet, amihez én most vaníliás tejberizst készítettem.

- Tej
- Rizs
- Vanília rudacska (vagy aroma)
- Olívaolaj
- Eper
- Cukor 

Egy pici (tényleg ici- pici) olajon megpirítom a bögre rizst, amit felöntök két bögre tejjel, forralom. Forráspontnál közepes lángra veszem a tejet, lefedem, időnként megkeverem. A cukrot ízlés szerint adagolhatjuk, ilyen mennyiséghez én 2 púpozott evőkanál cukrot javasolnék, valamint, hozzá adjuk a két vanília rudacskát, vagy tetszés szerint az arománkat. 

Miközben a tejberizs készül, egy másik, kisebb lábosban cukrot karamellizálunk: pici olajhoz 3 ek cukrot adunk, folyamatosan kevergetjük, míg nem kap szép barna színt, ekkor alacsonyabb lángra kapcsolunk. A megtisztított epreket hozzáadjuk a karamellizált cukorkészítményhez, kicsit átnyomkodjuk, folyamatosan kevergetjük, állagtól függően pici vízzel hígítjuk. 

Időközben ellenőrizzük, a rizs kellően megszívta-e magát, elég puha-e, ha kell, kis tejet öntsünk még hozzá. Az eperöntet pár perc alatt elkészül, aki szeretné, krémesre passzírozhatja, tejszínnel felöntve habosra verheti - érdemes több variációt is kipróbálni! 


Tálaláshoz használhatunk ép eperszeleteket, kakaót, mazsolát, csokidarát, tejszínhabot, fagyit... folytassam?!  :) 

Jó étvágyat!

© 2019 Feketebors gasztroblog | Szarvák Szonja |. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el