Vadasmártás sertés tarjával, burgonyafánkkal
Otthon rendszeresen elkészíti édesanyám, de én valahogy mindig is idegenkedtem attól, önállóan neki álljak, hisz gyerekkoromból az maradt meg, nagyon bonyolult... de, azóta felnőttem, és van egy saját gasztro blogom. :) Legutóbbi hazalátogatásom alkalmával, szerencsés véletlennek köszönhetően (mármint, az én szemszögemből nézve) édesanyám otthon hagyta a már előre elkészített mártást, így kaptam az alkalmon, eltanultam tőle minden praktikát. Az alapanyagokat frissen hoztuk fel a kertből, a hús is saját vágás, így lett igazán tökéletes!
Hozzávalók:
- sertéstarja
- liszt
- só, bors, petrezselyem
- répa
- burgonya
- hagyma
- olaj, zsír
- víz
- mustár
- tejföl
- tojás
Natúrszelet:
A tarja szeleteket egységesre klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztben forgatjuk. Forró olajban hirtelen kisütjük, majd ha minden szelet kapott egy sült kérget, visszahelyezzük a serpenyőbe őket, felöntjük vízzel, közepes lángon lefedve puhára pároljuk.
Mártás:
Felhevített olajon cukrot karamellizálunk, majd hozzá adjuk az apróra vágott répát, petrezselymet, hagymát, kis vízzel (amiben a hús sült) felöntve lefedve pároljuk. Ha megfelelően puhára főtt minden, hozzá kavarjuk a mustárt, tejfölt, sózzuk borsozzuk, majd krémesre turmixoljuk. Egyéni ízlés szerint lehet még tovább sózni, borsozni.
Burgonyafánk:
Pár darab burgonyát megpucolva, apró kockákra vágva felteszünk főni, sóval, pici olajjal. Ha kellően megpuhultak, összetörőm őket, kicsit félretesszük. Megvárjuk, míg kézmelegre kihűl (fontos!!), diónyi zsírt, tojást, lisztet adunk hozzá, meggyúrjuk. Egyenlő vastagságra kinyújtjuk, golyókat formázunk, forró olajban kisütjük.
