Sonkával töltött házi ravioli

Húsvét alkalmával a sonka, házi kenyér, kalács, tojás minden család asztalán megtalálható, na de mi legyen a menü, ha már vége az ünnepeknek, de a hűtő még mindig roskadásig tele sonkával?! Egy ravioli receptet hoztam nektek, nem a legegyszerűbb folyamat, de nem is túl bonyolult. Személy szerint régóta kacérkodom a gondolattal, hogy itthon készítsek töltött tésztát, így most jött el az ideje nekem is ennek, és biztosan állíthatom, nem is utolsó alkalom, hogy házi tészta receptet hozok nektek!
Hozzávalók:
4 db tojás
45 dkg liszt
csipet só, bors
2 dl víz
2x1 ek olaj
1 ek liszt
füstölt főtt sonka
2 gerezd fokhagyma
paradicsomszósz
oregánó
Elkészítés:
Elsőként a tésztához gyúrjuk össze a hozzávalókat, hogy míg az a hűtőben pihen, el tudjuk készíteni a szószt is. A lisztet kimérjük, hozzáütjük a tojásokat, besózzuk (ehhez a mennyiséghez körülbelül egy mokkás kanál só szükséges), felöntjük vízzel, hozzáadjuk az egy evőkanál olajat is, majd alaposan összegyúrjuk, míg egy tiszta, sima masszát nem kapunk. Időközben, ha az állag úgy kívánja, óvatosan adhatunk hozzá még lisztet, esetleg kis vizet, apránként épp annyit, amennyit felvesz a massza. Figyeljünk a liszt mennyiségére, ha túl sokat adunk hozzá, száraz lesz a tésztánk is! Pihentetni szükséges, így egy fél órára hűtőbe helyezzük egy tálkában.
A szósz elkészítéséhez házi készítésű paradicsomszószt használtam, de természetesen helyettesíthető bármilyen szósszal is, ami beszerezhető. Egy evőkanál olajat felhevítettem, majd egy evőkanál lisztet szórtam hozzá, folyamatosan elkeverve, rántást készítve. Felhígítottam a paradicsomszósszal, tovább kevergetve. Fokhagymát reszeltem közvetlenül bele, az intenzív ízhatás végett két gerezddel is. Egy mokkás kanál só, borssal szórtam, forrásig keverem, majd oregánóval is fűszerezem. Alacsony lángon hagyom még rotyogni, körülbelül 10 percig, hogy az ízek teljesen összeérjenek. Kóstolás közben tetszés szerint után ízesíthető.
A sonkát apró cafatokra szedjük, 2 evőkanál szósszal elkeverjük, hogy kevésbé legyen száraz a töltelék.
A tésztát kisebb darabokba szedve laposra kinyújtunk egy gyúródeszkán, sodrófa segítségével. Körülbelül 3 centinként felszeljük, hogy egyforma széles, hosszú tésztákat kapjuk, képzeletben kettő felé osztjuk. A töltelék sonkát egyenlő arányban, egyenlő távolságra a tészta egyik felére helyezzük, körbe kenjük kis vízzel, majd a tészta másik felét ráhelyezzük. Óvatosan lenyomkodjuk a tésztánk, hogy összefonódjon a széle, derelyevágóval körbe vágom őket. A kapott raviolink szélét villa segítségével lenyomkodom, így nem csak biztosabb lesz a tapadás, de esztétikailag is szebb lesz. Megismétlem a folyamatot, addig gyúrjuk, szeljük, töltjük, gyúrjuk, szeljük, míg el nem fogy a tészta.
Forró, sós lobogó vízben, pici olajjal óvatosan kifőzzük a tésztát, körülbelül 15 perc alatt.
Tálalásnál a raviolira öntjük a fokhagymás paradicsomszószt, reszelt sajttal kínáljuk.
Jó étvágyat!

