Pacalpörkölt sertéscsülökkel

2020.03.01

A pacal igen megosztó étel, valaki imádja, valaki utálja. Köztes átmenet nem igazán létezik, bár természetesen, függ az elkészítés módjától is. A pacalpörkölt a szememben mindig is egy "nehéz" ételnek tűnt, nem csak fogyasztás, de elkészítés alapján is. Habár én imádom, sokáig halogattam a főzést, rendkívül időigényes folyamat. Bevallom hősiesen, terveim szerint eredetileg előkészített, darabolt formában szerettem volna kezdeni az ismerkedést, de az nem is én lennék... szóval, ahogy beléptem a kedvenc hentes üzletemben, rögtön szemet szúrt a szépen fehérlő egész pacal, gondoltam, jön is velem, a csülök mellé.

Ne féljetek belevágni, megéri meglépni ezt a gasztro fokot is!

Hozzávalók (4 főre):

1,5 kg pacal (előfőzött, általában a hentes üzletekben már így árulják)
0,5 kg csülök hús
3 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
Fűszerek: kömény, feketebors, babérlevél, borókabogyó (egész)
Fűszerpaprika, só, majoranna
Chili
Paradicsom
2 kg krumpli

Elkészítés:

Kezdésnek a pacalt vékony, hosszú csíkokra vágtam, készüljünk fel, éles késsel is megterhelő munka, nem adja könnyen magát alapanyagunk. Habár az általam vásárolt pacalt előfőzve árulták, biztos, ami tuti alapon abálással kezdtem a folyamatot. A darabolt pacalt feltesszük főni, annyi vízzel, hogy épp ellepje, de számoljunk rá még egy keveset is. A vízbe jöhet bőven feketebors, só, 4-5 db babérlevél, néhány szem borókabogyó. Folyamatosan forráspont alatt tartjuk, majd körülbelül 2 órán keresztül főzzük így, néha megkavargatva. Az ismételt abálással érhetjük el, hogy igazán ízletes ételt kapjunk. A főzés további részében lényegében egy alap pörköltet készítünk: vöröshagymát dinsztelünk, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, paradicsomot, ízlés szerint chilivel fűszerezzük. Lecsepegtetjük, majd átmérjük a pacalt a pörkölt alapba, felöntjük vízzel, amiből épp annyi szükséges, hogy azt ellepje. A pacalpörkölt ízét leginkább a kömény adja, így azzal ne spóroljunk, kezdésnek nyugodtan mehet bele 3-4 evőkanállal is, főzés közben igény szerint ízesíthető tovább. Fűszerpaprika, só, bors, majoranna, folyamatosan elkeverve hozzáadjuk. A pacal állagától is függ, de a főzésre körülbelül 3 órát számoljunk rá, első körben. Az idő leteltével, ha kóstolgatás után úgy érezzük, már majdnem kész, nagyobb darabokra vágjuk a csülköt, a pörkölt tetejére rakosgatjuk, nem keverjük össze! Épp annyit igazítunk rajta, a lé belepje a csülök darabokat is, további másfél órát főzzük, forráspont alatti lángon. Összességében valóban időigényes folyamat, de nem szükséges folyamatosan felette állni, rotyog szépen a saját erejével is.

Véleményem szerint, főtt krumplival, csemegeuborkával tálalva az igazi, két nagy szelet kenyérrel.

Jó étvágyat! 

© 2019 Feketebors gasztroblog | Szarvák Szonja |. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el