Házi hamburger
Mindig megfogadom, többször készítek házilag tésztákat, például pizzát, hamburgert, de valljuk meg, a nyári meleg nem a legalkalmasabb időpont... Ám egy esős őszi napon a legfinomabb programok közé tartozik a házi sütögetés!

Baconnaise szósz
- Majonéz (300 g)
- Bacon (100 g)
- Barna cukor (15 g)
- 1 tk szójaszósz
A bacont apróra vágjuk, majd a forró, száraz serpenyőben alaposan lesütjük. Közepes lángra véve hozzáadjuk a barna cukrot, a szójaszószt, valamint a majonézt, simára keverjük. A bacon miatt nem szükséges külön só hozzáadása, de ízlés válogatja, ajánlom hozzá a petrezselymet is, kellemes ízt ad neki.
Hamburger pogácsa
- 40 dkg liszt
- 20 dkg rétes liszt
- 40 g étolaj
- 2 db tojás
- 2 ek cukor
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 100 g joghurt
- 1 tk só
- szezámmag
Első körben az élesztőt felfuttatom: forró tejbe rakom az adott mennyiséget, letakarom a bögrét, meleg helyre helyezem, várok 10-15 percet. Míg várakozunk, a többi hozzávalót (a két féle lisztet, étolajat, 1 db tojást, cukor, tej, joghurt, só) összegyúrom, hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt is. Alaposan átgyúrom (érdemes hideg vizes kézzel, így kevésbé tapad ránk), majd a tálat letakarva fél órára pihentetem a tésztát. Ha úgy érezzük, megkelt, belisztezett fa deszkán kinyújtom, 6 darabra osztjuk, formázzuk. Az immár pogácsaformát kapott tésztát ismét pihentetem, fél órára kelni hagyom. 180 fokra előmelegítem a sütőt. A pogácsákat a tojás felvert sárgájával lekenem, szezámmagot szórok a tetejére, 25 perc alatt készre sütöm, ez idő alatt elkészíthető a húspogácsa is. Ellenőrizzük, nehogy nyers maradjon, de ne is kapja oda! Ha szép aranybarnára sült a teteje, késznek nyilváníthatjuk!
A hamburger megtöltése előtt várjunk picit, hagyjuk kihűlni.
Húspogácsa
- 500 g darált hús (marha, sertés, esetleg szarvas)
A húspogácsához a darált húst
sóval, borssal fűszerezem. Szintén hideg vizes kézzel apró golyókat formázok,
majd tenyérnyi méretűre lapítom őket. Számoljunk a sütés közbeni
összezsugorodással is! Forró olajban, serpenyőben alaposan átsütöm őket.
Ha minden kész, jöhet a lényeg: készülhet a hamburger! Érdemes a hamburger alsó, felső részét is megkenni a szósszal, aztán jöhetnek a rétegek: hús, paradicsom, uborka, saláta, sajt... ennek már csak a fantázia szabhat határt! Hogy igazán megadjuk a módját, ajánlom a sütőben sült steak burgonyát köretnek, hűsítő itallal kínálva. Jó étvágyat!