Házi hamburger

2019.06.16

Mindig megfogadom, többször készítek házilag tésztákat, például pizzát, hamburgert, de valljuk meg, a nyári meleg nem a legalkalmasabb időpont... Ám egy esős őszi napon a legfinomabb programok közé tartozik a házi sütögetés! 

Baconnaise szósz

  • Majonéz (300 g)
  • Bacon (100 g)
  • Barna cukor (15 g)
  • 1 tk szójaszósz

A bacont apróra vágjuk, majd a forró, száraz serpenyőben alaposan lesütjük. Közepes lángra véve hozzáadjuk a barna cukrot, a szójaszószt, valamint a majonézt, simára keverjük. A bacon miatt nem szükséges külön só hozzáadása, de ízlés válogatja, ajánlom hozzá a petrezselymet is, kellemes ízt ad neki. 


Hamburger pogácsa

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg rétes liszt
  • 40 g étolaj
  • 2 db tojás
  • 2 ek cukor
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 100 g joghurt
  • 1 tk só
  • szezámmag

Első körben az élesztőt felfuttatom: forró tejbe rakom az adott mennyiséget, letakarom a bögrét, meleg helyre helyezem, várok 10-15 percet. Míg várakozunk, a többi hozzávalót (a két féle lisztet, étolajat, 1 db tojást, cukor, tej, joghurt, só) összegyúrom, hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt is. Alaposan átgyúrom (érdemes hideg vizes kézzel, így kevésbé tapad ránk), majd a tálat letakarva fél órára pihentetem a tésztát. Ha úgy érezzük, megkelt, belisztezett fa deszkán kinyújtom, 6 darabra osztjuk, formázzuk. Az immár pogácsaformát kapott tésztát ismét pihentetem, fél órára kelni hagyom. 180 fokra előmelegítem a sütőt. A pogácsákat a tojás felvert sárgájával lekenem, szezámmagot szórok a tetejére, 25 perc alatt készre sütöm, ez idő alatt elkészíthető a húspogácsa is. Ellenőrizzük, nehogy nyers maradjon, de ne is kapja oda! Ha szép aranybarnára sült a teteje, késznek nyilváníthatjuk!

A hamburger megtöltése előtt várjunk picit, hagyjuk kihűlni.


Húspogácsa

  • 500 g darált hús (marha, sertés, esetleg szarvas)

 A húspogácsához a darált húst sóval, borssal fűszerezem. Szintén hideg vizes kézzel apró golyókat formázok, majd tenyérnyi méretűre lapítom őket. Számoljunk a sütés közbeni összezsugorodással is! Forró olajban, serpenyőben alaposan átsütöm őket.

Ha minden kész, jöhet a lényeg: készülhet a hamburger! Érdemes a hamburger alsó, felső részét is megkenni a szósszal, aztán jöhetnek a rétegek: hús, paradicsom, uborka, saláta, sajt... ennek már csak a fantázia szabhat határt! Hogy igazán megadjuk a módját, ajánlom a sütőben sült steak burgonyát köretnek, hűsítő itallal kínálva. Jó étvágyat! 

© 2019 Feketebors gasztroblog | Szarvák Szonja |. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el