Gong bao csirke

A magyaros ételeken túl egyre jobban vonz a kelet íze, így a hétköznapokra is igyekszem becsempészni e fajta különlegességeket. Tapasztalataim alapján, sokan, bár hiába mozognak otthonosan a konyhában, mégis félnek elkészíteni, amit amúgy szívesen fogyasztanak thai, kínai étkezdékben.
A gong bao csirke receptjét szívből ajánlom, készülhet rizzsel is, de véleményem szerint tésztával az igazi. Munka után, vagy egy könnyed szombat esti fogásnak ideális, nem igényel sok időt.
Hozzávalók:
- 0,5 kg csirkemell
- földimogyoró
- (trikolor) kalifornia paprika
- szójaszósz (3-4 ek)
- szezámmag
- őrölt gyömbér
- fokhagyma (összenyomva,, vagy granulátum)
- só, bors, chili, olaj- tészta (spagetti)
- újhagyma, vöröshagyma
- 1 dl víz- citrom (lé)
Elkészítés:
A földimogyorót és az apróra vágott paprikát (lehet egyfajta, de a tricolor kalifornia látványosabbá teszi) pici olajon sóval lepirítjuk, vigyázzunk, nehogy megkapja, elég, ha roppanósra sülnek, félretesszük. A csirkemellet felszeleteljük, olajon fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fokhagyma granulátummal, őrölt gyömbérrel, pici vízzel felöntjük, kevergetjük. Meglocsoljuk szójaszósszal, én szeretem az ízét, így nem sajnálom, de adagoljuk inkább apránként. Ha tüzesen szeretnénk, jöhet hozzá a chili, szósz, vagy akár szárított formában is, ízlés függő, mekkora mennyiséget használunk, elbírja ételünk. A földimogyorót, paprikát hozzáadjuk, megszórjuk friss újhagymával, alaposan elkeverjük.A tésztát feltesszük sós vízben, olajjal főni, leszűrjük. Míg a tészta fő, a vöröshagymát csíkokra szeljük, pici olajon wokban megdinszteljük. A leszűrt tésztát áttöltjük a wokba, meglocsoljuk szójaszósszal, pár percig pirítjuk. Hozzáadjuk a már kész csirkét, tálaláskor szezámmaggal hintjük, pár csepp citromlevet csepegtetünk rá.
Jó étvágyat!
