Füstölt lazac, baconbe tekert spárga, fokhagymás besamelmártás

2020.05.31

Erre az ételre közel egy éve készülök, tavaly sajnos lemaradtam a spárga szezonról, és megfogadtam, elsőként a spárga & lazac párost fogom kipróbálni. Kitartó voltam, bár még nem sűrűn (mondhatni egyszer) ettem lazacot, mégis sokszor rákívántam az utóbbi időben, de nem, kivárok. Egyszerűen elkészíthető recept, valamiért mégis alkalmi hatást kelt, ízre is, hangulatra is. Tökéletes választás ünnepi asztalra, évfordulóra, svédasztalra, de a fülledt nyári napokra is.

Hozzávalók:

  • Lazac (kis mennyiségben is elég, intenzív íze van)
  • Bors, só
  • Bacon szeletek
  • Spárga
  • Tejszín (2 dl)
  • Fokhagyma (egy gerezd)
  • Liszt (2 ek)
  • Vaj
  • Víz (1 dl)
  • Olaj

Elkészítés:

A spárgákról leválasztjuk a fás részét: ketté törjük, így rögtön ott pattan el, ahonnan már nem használható a vége. Bacon szeletekbe tekerjük, majd egy tepsibe helyezzük őket egymás mellé, pici olajjal meglocsoljuk. Borsot szórunk rá, valamint egy minimális mennyiségű sót, hisz a bacon önmagában is sós. 220 fokon előmelegített sütőbe tesszük, 25- 30 percre, nem kell lefedni. Időközben nézzünk rá, ne égessük oda, forgassuk át, de a saját zsírjában szépen elrotyog.

A besamelmártáshoz 1 ek vajat tűzön megolvasztunk, 2 ek lisztet keverünk hozzá, rögtön, illetve folyamatosan is kavargatjuk, míg egy massza állagot nem kapunk, tejszínnel felöntjük, alaposan elkeverjük. Fokhagymát reszelünk bele, kis csipet só, bors. Hígításhoz vizet öntünk hozzá, 1 dl elegendő. Lassú tűzön kevergetjük, ha elérjük a kívánt intenzitást (a fűszerezés (fokhagyma, só, bors) ízlés szerinti erősségben), elzárjuk.

A lazac szeletekhez grill serpenyőt használtam. Pici olajjal áttöröltem a serpenyőt, majd a hal mindkét oldalát átsütöttem. A bőrös oldalhoz 7-8 perc, míg a másikhoz 3-4 perc szükséges. Só nem szükséges, a füstölt lazac önmagában is igen intenzív. Őrölt borsot szórtam rá, minimális mennyiségben. Bánjunk óvatosan a hússal fordítás közben, nehogy szétessen.

A lazachoz, mint a halak többségéhez, tökéletesen passzol a citrom, bátran facsarjunk rá étkezés közben. A menü összességében egy erős, füstös étel, mégis könnyed.

Jó étvágyat! 

© 2019 Feketebors gasztroblog | Szarvák Szonja |. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el