Fekete babragu (feijoada)

2021.04.12

Hurrá, újra itt a bográcsszezon! A jó idő beköszöntével egyre többször ülhet össze a család, a társaság, enni-inni egy jót, hoztam is nektek egy finom receptet! Habár a hagyományos magyar bográcsos ételek megunhatatlanak, néha jól esik kipróbálni valami újat. Íme, a feijoada, vagyis fekete babragu, mely eredetileg brazil egytálétel, hasonlít a sóletre, de sokkal különlegesebb! Az ízek összetettebbek, köszönhetően a húsok változatosságának.

Az eredeti recepthez képest én több hozzávalót használtam (vörösbor, fűszerpaprika, kömény, chili), a magyar ízlés szerint alkottam.

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • hegyes erős paprika (2-3 karika felaprítva)
  • 25 dkg fekete bab (de bármilyen bab megfelelő)
  • 50 dkg sertés tarja (csont nélkül)
  • 30 dkg marha nyak
  • 2 ek szójaszósz
  • só, bors, petrezselyem, őrölt kömény
  • chili cseppek (ízlés szerint)
  • 20 dkg füstölt sonka
  • 3 dl vörösbor, víz
  • 2 ek zsír (sertés, kacsa)
  • őrölt pirospaprika
  • rizs, kenyér

Elkészítés:

A fekete babot előző nap beáztatjuk (extra tipp: nálam nagyon lassan főtt meg, így érdemes főzés előtt 2-3 órával sós vízben feltenni már főni, vagy konzerv babot venni). A zsiradékon az apróra vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a kockára vágott tarját, marhahúst is, megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, 3-4 ek pirospaprikával megszórjuk, alaposan elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, épp, ellepje a húst, kevergetjük. Hozzáadjuk az apróra vágott erős paprikát, fokhagymát, valamint petrezselyemmel és őrölt köménnyel fűszerezzük, így főzzük immár lassú lángon. A füstölt sonkát feldaraboljuk, a fekete babbal együtt beleöntjük, ismét felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, óvatosan elkeverjük. Körülbelül másfél órát főzzük fedő alatt, ezután jöhet bele 2 ek szójaszósz, chili cseppek, valamint 3 dl száraz vörösbor is. Ellenőrizzük a húsokat, a babot, ahhoz mérten főzzük tovább puhára.

Utólag ízlés szerint még játszhatunk a fűszerekkel, ételünk erősségével. 

Érdemes több levet hagyni rajta, ami elfőtt, pótolni.

Rizzsel, kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat! 

© 2019 Feketebors gasztroblog | Szarvák Szonja |. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el