Fekete babragu (feijoada)

Hurrá, újra itt a bográcsszezon! A jó idő beköszöntével egyre többször ülhet össze a család, a társaság, enni-inni egy jót, hoztam is nektek egy finom receptet! Habár a hagyományos magyar bográcsos ételek megunhatatlanak, néha jól esik kipróbálni valami újat. Íme, a feijoada, vagyis fekete babragu, mely eredetileg brazil egytálétel, hasonlít a sóletre, de sokkal különlegesebb! Az ízek összetettebbek, köszönhetően a húsok változatosságának.
Az eredeti recepthez képest én több hozzávalót használtam (vörösbor, fűszerpaprika, kömény, chili), a magyar ízlés szerint alkottam.
Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- hegyes erős paprika (2-3 karika felaprítva)
- 25 dkg fekete bab (de bármilyen bab megfelelő)
- 50 dkg sertés tarja (csont nélkül)
- 30 dkg marha nyak
- 2 ek szójaszósz
- só, bors, petrezselyem, őrölt kömény
- chili cseppek (ízlés szerint)
- 20 dkg füstölt sonka
- 3 dl vörösbor, víz
- 2 ek zsír (sertés, kacsa)
- őrölt pirospaprika
- rizs, kenyér
Elkészítés:
A fekete babot előző nap beáztatjuk (extra tipp: nálam nagyon lassan főtt meg, így érdemes főzés előtt 2-3 órával sós vízben feltenni már főni, vagy konzerv babot venni). A zsiradékon az apróra vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a kockára vágott tarját, marhahúst is, megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, 3-4 ek pirospaprikával megszórjuk, alaposan elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, épp, ellepje a húst, kevergetjük. Hozzáadjuk az apróra vágott erős paprikát, fokhagymát, valamint petrezselyemmel és őrölt köménnyel fűszerezzük, így főzzük immár lassú lángon. A füstölt sonkát feldaraboljuk, a fekete babbal együtt beleöntjük, ismét felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, óvatosan elkeverjük. Körülbelül másfél órát főzzük fedő alatt, ezután jöhet bele 2 ek szójaszósz, chili cseppek, valamint 3 dl száraz vörösbor is. Ellenőrizzük a húsokat, a babot, ahhoz mérten főzzük tovább puhára.
Utólag ízlés szerint még játszhatunk a fűszerekkel, ételünk erősségével.
Érdemes több levet hagyni rajta, ami elfőtt, pótolni.
Rizzsel, kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat!