Éléskamra

2019.06.02

Úgy gondolom, mindenki számára ismerős az érzés, mikor egyszerűen nincs kedvünk kitenni a lábunk otthonról. Szakadó eső, fagy, vagy csak fontos küldeményt várunk... viszont enni bizony kell. A legegyszerűbb megoldás sokszor sokaknak az ételrendelés. Pizza, gyros, sültek, bármi elérhető már manapság, de milyen áron?! A pénztárcánk fogyásával testünk kerülete egyenesen arányosan nő, ebből kifolyólag nem biztos, kifizetődő a folytonos házhoz szállítás. 



Tapasztalataim alapján összeállítottam egy listát, mely alap élelmiszerek állandó készleten tartása életmentő lehet gyomorkorgás ellen.


- Rizs: tartós, gyorsan elkészül, laktató, variálható - kell ennél több indok?!

- Tésztafélék: lehet spagetti, tarhonya, ... , jó, ha mindig tartunk otthon pár csomagot, nagyszerűen variálható köret

- Fűszerpaprika, só, bors: a csodatrió, magyaros ételeink alapja


- Hagyma: lila, vörös, fokhagyma, megfelelően tárolva sokáig eláll, egy jó pörkölt alapot seperc alatt rittyenthetünk általuk

- Tojás: rántotta reggelire, tojáspörkölt ebédre, főtt tojás vacsorára - nem is részletezném tovább hasznosságát 

- Cukor: kávéhoz, süteményekbe, ízesítőnek nem árt, ha mindig van otthon

- Méz: legegészségesebb ízesítő, megfázás esetén tökéletes gyógyszer.


Amennyiben a fentebb leírtak rendelkezésre állnak otthon, máris bármikor összeállíthatunk egy bőséges egytálételt a családnak.


Kedvenc receptem "éhes vagyok, de nincs itthon semmi" esetekre:

Tojáspörkölt tarhonyával! Részletes leírás ide kattintva elérhető!


- Kenyér: vigyázzunk, nehogy idő előtt megpenészedjen, de a fagyasztóban tárolva sokáig megőrizhetjük szavatosságát. Száraz kenyerünk tökéletes pirítós-, melegszendvics alap.


- Krumpli: száraz, hűvös helyen tartandó, laktató étel, könnyen felhasználható- Paradicsom, paprika: tökéletes lecsó alap, a hűtőben tárolva sokáig eláll, széles körben felhasználhatóak

- Tej: Érdemes 1,5% tartós tejet tárolni, tovább megőrzi szavatosságát hűvös helyen 

- Konzervek, tasakos ételek: a cél szentesíti az eszközt... általában olcsó, laktató, abszolút gyorsan elkészíthető, többnyire csak felforralást igényel (lehet akár pörkölt, leves, tésztafélék)


- Liszt, zsemlemorzsa: egy jó rántott húshoz bármikor jól jöhet! 


A fagyasztó fogalmát önállóságom kezdetén értékeltem csak igazán, sokszor nagyobb becsben tartom tartalmát, mint a hűtőben tároltakat.


Nézzük, mit is rejthet a családi fagyasztó:

- Húsok, bármilyen formában: lehet akár csont, oldalas, csirkemell, pörkölt, darált hús, érdemes betárazni előre

- Zöldségek: borsó, zöldbab, gyorsfagyasztott leveszöldségek

- Hagyma: ha bírod a strapát, érdemes előre felaprítani néhány hagymát, majd így lefagyasztani, egyrészt később időt tudsz spórolni, másrészt a hagymára érzékenyebbeknek nagy segítség a már félkész alap

- Készételek: pörkölt, bolognai, sült hús, levest bátran tehetünk le a fagyasztóba, áldani fogjuk később magunk érte!

S hogy mi a helyzet az italok terén?

- Szörp: nem szeretjük a csapvizet, nem bírjuk a szénsavat? Ízesítsük vizünk szörppel, nagy mennyiség sokáig eláll, télen-nyáron jó választás


- Pezsgőtabletta: összekötjük kellemeset a hasznossal, nagyon ízletes vitaminos tablettákat kaphatunk, szomjunk is oltható, testünk is tápláljuk

- Vörösbor: egy jó erős pörkölt elengedhetetlen hozzávalója - vagy mellé... 

© 2019 Feketebors gasztroblog | Szarvák Szonja |. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el