Daragaluska leves

2019.06.25

Számomra a leves fogalma ott kezdődik, amiben megáll a kanál. Legyen szó akár szimpla húslevesről, szeretem megpakolni mindenféle földi jóval: hús, máj, répa, krumpli, tészta, galuska... A daragaluska nagy kedvencem, ám be kell vallani, nem egyszerű az elkészítése, tapasztalatot igényel. 

Hozzávalók:

- Búzadara
- Olaj
- Csirkeaprólék
- Répa, fehérrépa
- Zeller
- Karalábé 
- Petrezselyem
- Só, bors, pirospaprika
- Tojás 
- Krumpli
- Szódabikarbóna 

Első körben feltesszük a leves alapját: hideg vízbe tesszük a húsokat (nálam jelenleg csirkemell, nyak tartozik ide), só, egész borsszemek, pici pirospaprika, petrezselyem. Első forrás után lehabozzuk, alacsony lángra vesszük. A levesekről fontos tudni (valószínűleg ezt sokszor le fogom még írni), lényeg a türelem, lassan, de biztosan kell készíteni, időigényes, nem szabad elkapkodni, hagyni kell kiforrni az ízeket. Visszatérve: a megtisztított zöldségeket most már hozzáadhatjuk a levesünkhöz, mint például répa, karalábé, zeller, fehérrépa (zöldjét összekötve is!), hagyma, borsó, zöldbab... a krumplival még érdemes várni, ráér később is hozzáadni.

Míg rotyog a levesünk, nekikezdhetünk a lényegnek: jöhet a galuska! Az egy darab tojáshoz hozzáadunk két csipet sót, valamint 6 ek búzadarát, titkos hozzávalóként pedig pici szódabikarbónát is érdemes! A galuska állaga sok mindentől függ, a tojás minősége, a dara mennyisége, senkinek ne szegje kedvét, ha elsőre túl kemény lesz, vagy szét fog főni a levesben... hisz tudjuk, gyakorlat teszi a mestert! A masszát jól összekeverjük, fél órára a hűtőben pihentetjük, de nyugodtan lehet tovább is, kivárni, míg a levesünk is elkészül.

A levest folyamatosan ellenőrizzük, kóstoljuk, sózzuk. Ha úgy érezzük, lassan kész, mehet bele a csirkemáj, krumpli is. Újra nagyra vesszük a lángot, forrásig. Két evőkanál segítségével a levesbe szaggatjuk a daragaluskát, forrni hagyjuk. Ha a galuskák feljöttek a leves felszínére, lentebb vehetjük a lángot, gyöngyözve hagyjuk, míg késznek nem nyilvánítjuk.

Jó étvágyat! 

© 2019 Feketebors gasztroblog | Szarvák Szonja |. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el