Bakonyi gombás csirkepaprikás

Az ősz beköszöntével szervezetünk jobban kívánja a testesebb ételeket, képzeletünkben pedig a ropogó sárga falevelek közt sétálgatunk a Bakonyban. Számomra ez az érzés ihlette meg a hétvégi menüt, melynek különlegessége a "két legyet egy csapásra" projekt. Hogy pontosan mire is gondolok? Ezzel a menüvel kedveskedhetünk egyaránt azoknak, kik szeretik a gomba ízét, viszont azokat is lesz mivel kínálni, kik inkább anélkül étkeznének. Elsőként egy egyszerű csirkepörköltet készítünk, az adagot megfelezzük, s az egyik részét tovább főzzük gombás variációval. Köretként nokedlit tálalunk.
Hozzávalók
- Gomba (szeletelve)
- Csirkeaprólék (mell, alsó-; felsőcomb, máj)
- 1 db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom
- Liszt
- Só, bors, pirospaprika
- 2 db tojás
- Víz
- Főzőtejszín
- Tejföl
- Zsiradék
Csirkepörkölt
Az apróra vágott hagymát forró zsiradékon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felaprított paradicsomot is. Folyamatosan kavargatjuk, majd ha eléggé összefonnyadtak, az alaposan megtisztított csirke darabokat (érdemes a mell húst is felvágni) is mellé tesszük, óvatosan átkavarjuk, fehérre pároljuk. Vigyázzunk, nehogy lekapja a tűz! Jöhet a só, bors, őrölt pirospaprika, majd annyi vízzel felöntjük, hogy majdnem ellepje a tartalmat. Közepes lángon főzzük, néha átkavarjuk, ízlés szerint tovább fűszerezzük. Érdemes apránként sózni, borsot hozzáadni, hisz az íz fokozatosan jön ki ételünkön... Körülbelül 40 perc alatt szépen megfő a csirke, de érdemes folyamatosan ellenőrizni, hisz alapanyagunktól függ, mikor nyilvánítható késznek. Ami biztos, ha a csirke kezd leválni a csontról, elkészültünk! Ízlés szerint adhatunk hozzá tejfölt, belekeverni, de sokan csak követlen fogyasztás előtti hozzáadást kedvelik.
Bakonyi gombás csirkepaprikás
Amint elkészültünk az alap pörkölttel, dolgozhatunk tovább a teljes adaggal, vagy ketté is szedhetjük, gondolva azokra is, akik nem szívesen fogyasztanak gombás ételeket. Egy újabb edényt készítünk elő, benne egy kis zsiradékot hevítünk fel, beleöntjük a gombaszeleteket, kicsit pároljuk, só, bors hozzáadásával. A csirkepörköltünket átmerítjük a gombás alaphoz, elkeverjük. Egy kis doboz főzőtejszínnel felöntjük, folyamatosan kavargatva picit összeforraljuk. Kóstolgatjuk, fűszerezzük, amennyiben még szükséges további só, bors hozzáadása. Újabb 20 percig hagyjuk rotyogni közepes lángon, hogy igazán összeérjen a tejszínes gombás íz. Egy kis tálkába merítünk át pár kanállal a léből, folyamatos kevergetés mellett apránként lisztet szórunk hozzá. Ha alaposan eldolgoztuk, és elég sűrűnek is találjuk, visszaöntjük a pörköltbe, elkeverjük, így kicsit sűrűbb lett a szaftunk is.
Nokedli
A nokedli készítésről hozok nektek egy részletes bemutatást, lépésről - lépésre, hisz sok (kezdő) háziasszonynak (és úrnak!) kihívást jelenthet még a tökéletes nokedli. A liszt - tojás - só - víz alapanyagokból egy sűrű masszát keverünk, majd a már felforralt vízbe szaggatjuk, kimérjük. Nokedli helyett nyugodtan tálalhatjuk ételünk tésztával, tarhonyával is!
Jó étvágyat!
