Baconbe tekert szűz érmék barnamártással, burgonya chips ágyon, karamellizált hagymalekvár

Az ünnepek közeledtével étrendünkre leginkább a telt ízek fogyasztása jellemző, előtérbe kerülnek a különleges fogások. Az alapanyagokat ismét gondosan válogattam össze a menü tervezése során, mely így akár a karácsonyi vacsora kiemelt eleme is lehet, igazi íz-harmóniával kedveskedhetünk szeretteinknek.
Felhívom a kedves olvasó figyelmét, a menü teljes elkészítése időigényes folyamat, érdemes már előző nap előkészülni hozzá!
A receptet tapasztaltabb konyhatündéreknek ajánlom.
Hozzávalók:
- sertésszűz
- bacon szeletek
- burgonya
- fokhagyma
- vöröshagyma
- sertés csont
- sárgarépa
- zeller
- petrezselyem
- sűrített paradicsom
- só, bors
- kakukkfű
- finomliszt
- olaj
- méz
- kakaópor
- kristálycukor
- száraz vörösbor
- balzsamecet
Elkészítés:
Elsőként a sertésszűz szeletünk óvatosan lehártyázzuk, majd fokhagymás pácot készítünk: só, bors, apróra vágott fokhagyma, olaj. A szüzet bekenjük, ha lehetőségünk van rá, akár 24 órán keresztül a hűtőben lefedve pácolódni hagyjuk.
A leghosszabb idő a barna mártásnak szükséges, érdemes nagy adagban készíteni, majd apró dobozokban lefagyasztva tárolni, így következő alkalommal bármilyen egyszerű ételünk különlegessé varázsolhatjuk a már elkészített mártásunkkal. A zöldségeket (répa, petrezselyem, zeller, vöröshagyma, fokhagyma) összeaprítjuk, a csontot kevés olajon megpirítjuk, majd 2 ek kristálycukorral együtt a zöldségeket hozzáadjuk. Együtt pirítjuk tovább, majd hozzákeverjük a sűrített paradicsomot is, óvatosan elkeverjük, nehogy lekapja. Felengedjük 1 liter vízzel, sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük. Forralás után alacsony lángra vesszük, így főzzük körülbelül 3 órán át (ez idő alatt elkészíthetjük a további folyamatokat). Ekkor, ha úgy érezzük, megfelelően összeértek az ízek, 4 ek mártás alapot kimérünk egy bögrébe, félretesszük. 3 ek lisztet zsiradék nélkül barnára pirítunk, majd folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a bögrébe mért alapunkhoz, krémesre dolgozzuk. Az így kapott masszánk visszaöntjük a mártáshoz, alaposan összeforraljuk, míg az besűrűsödik. Ha szükséges, megismételhetjük a folyamatot. A már majdnem kész barnamártásunk sűrű szitán átszűrjük, felöntjük 1 dl száraz vörösborral, ha kell, sóval, borssal tovább ízesítünk.
Miközben rotyog a mártás, elkészíthetjük a köretet is: a burgonyát vékony szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (vigyázzunk, ne fedjék egymást), a szeletekre finoman olajjal csepegtetünk, sózzuk, borsozzuk. Étkezés előtt magas hőfokon (200-220) körülbelül 15 perc alatt ropogósra sütjük.
A pácolt sertésszűz szeleteket papírtörlővel óvatosan áttöröljük, sózzuk, borsozzuk. Forró olajon minden oldalára 2-2 perc alatt kérget sütünk, kicsit pihentetjük. A bacon szeleteket kiterítjük, majd a szüzet óvatosan feltekerjük benne. Tepsibe helyezzük, először lefedve 180 fokon 25 percig sütjük, majd további 10 percig fedő nélkül pirítjuk. Figyeljünk rá, ne száradjon ki a hús. Találásig pihentetjük, felszelve szervírozzuk.
Végezetül, a hagymalekvárhoz apróra vágjuk a vöröshagymát, forró olajon dinszteljük. 2 ek mézet adunk hozzá, karamellizáljuk. 2 tk kakaóport, valamint balzsamecetet öntünk hozzá, alaposan elkeverjük. Óvatosan felöntjük 1 dl vörösborral, lefedve pároljuk. Időnként megkeverjük, az elpárolgott folyadékot (bor) apránként pótoljuk. Akár 40 percen keresztül is párolhatjuk, vigyázzunk, ne legyen túl híg, őrizze meg lekvár állagát.
A tálalás során játszhatunk ételeinkkel, pirított gombafejekkel, koktél paradicsommal bolondíthatjuk még meg ízeinket.
Ajánlott mellé a vörösbor fogyasztása is, kitűnően passzol vacsoránk mellé.
Jó étvágyat!